fbpx

VANDRING I NÄR

Fakta 

 • 2 dagars vandring i Närs magiska natur och små fiskelägen. Ca 20 km/dag
 • För livsnjutaren
 • Bokningsbart året runt
 • 3 nätter i dubbelrum på hotell Strandakar
 • Närproducerade råvaror

Pris från 5 995 sek/person

Vandring med guldkant!

Känslan av en vandring i När kan ibland liknas med en afrikansk savann, avbruten av enstaka vindpinade enbuskar och tallar. Men istället för giraffer och lejon som strövar runt finns här betande kvigor och vitkindade gäss. Att man i När dessutom pratar riktigt gutamål, svårt för en vanlig gotlänning att förstå, gör denna plats till något extra exotiskt.

Ni bor på fantastiska Strandakar där Charlotte, Lars och Andreas inte bara är ägare till hotellet och restaurangen utan också ger er ett värdskap i världsklass! 

Vi har tagit fram 2 unika vandringsturer i När där vi är övertygade om att ni kommer bli lika förälskade i När som vi. 

“Stort tack för ett fantastiskt bra support och vandring med ’guldkant’.

Ni är ett kanonteam 👍🚀🙏”

Leif & Marie

OBS! Resan är inte bokningsbar för tillfället. Gör en intresseanmälan så kontaktar vi dig när resan är bokningsbar igen.

INTRESSEANMÄLAN

8 + 9 =

MER OM VANDRING I NÄR

Dag 1

Välkomna till Gotland! När ni ankommer till Visby möter vi upp er och tar er till Gotlands östra sida där ni checkar in på hotell Strandakar, ett vackert boende mitt i naturen. Väl på plats så väntar en middag i restaurangen.

Kort beskrivning

 • Ankomst till Gotland
 • Transfer till Strandakar
 • Boende på hotell Strandakar
 • 2-rätters middag

Dag 2

Er första heldag på Gotland startar ni med hotellets frukostbuffé innan det är dags för er första vandring i När socken – en hel dag att viga åt fantastisk vandring. Er första vandringstur är “Fiskelägen” där ni får transport från boendet till starten. På ditt rum hittar du kartor och eventuell annat nödvändigt material.

Vid frukosten får ni med en lunchpåse innehållande lunch och fika, att ta med på er vandring. På kvällen serveras middag på Strandakar, som satsar på närproducerade produkter från närliggande socknar så långt det är möjligt.

Kort beskrivning

 • Karta och annan eventuell utrustning för två dagar finns på rummet
 • Frukost och lunchpåse på hotellet
 • Vandring – “Fiskelägen” (transfer till starten)
 • Middag på hotellet

Dag 3

Den här dagen liknar dag två, men denna dag vandrar ni “Fyrvandring”. Även här får ni transport från boendet till starten. På kvällen serveras ni även här en välsmakande middag på hotellets restaurang.

 • Frukost och lunchpåse på hotellet
 • Vandring – “Fyrvandring” (transfer till starten)
 • Middag på hotellet

Dag 4

Efter frukost blir ni upphämtade vid Strandakar och körs tillbaka in till Visby där ni har hela dagen på er innan ni framåt kvällen tar er åter mot fastlandet.

Kort beskrivning

 • Frukost på hotellet
 • Transfer från När till Visby
 • Egen tid i Visby
 • Återresa till fastlandet

Fortsättning dag 4 (tillval)

Istället för att åka hem på kvällen kan ni istället stanna ytterligare en natt för att strosa omkring på Visbys magiska gränder och på kvällen leta reda på en trevlig restaurang.

Kort beskrivning

 • Boende på Scandic hotell i Visby
 • Vandra i naturen runt Visby eller upptäck världsarvsstaden på egen hand
 • Lunch och middag på egen hand i Visby

Dag 5 (tillval) 

Frukost serveras på Scandic hotell och därefter har ni egen tid att fortsätta upptäcka Visby och den medeltida historia som staden bär på, innan er hemresa från Gotland startar.

Kort beskrivning

 • Frukost på Scandic hotell
 • Egen tid i Visby tills båten eller flyget avgår

Innehåll: Vandring i När

 • Boende i dubbelrum i 3 nätter på hotell Strandakar
 • Frukost
 • Transfer Visby – När T/R
 • 2-rätters middag dag 1, 2 & 3 (dryck tillkommer)
 • Lunchpaket dag 2 & 3
 • Transport ut till vandringarna båda dagarna
 • Karta över vandringslederna med utmärkta sevärdheter på vägen
 • Jourtjänst hos Life Outdoor

Pris från

5 995 sek/person

(Priset är baserat på 2 personer boende i dubbelrum)

Möjliga tillval

 • Båtresa T/R
 • Egen kupé ombord på färjan
 • Enkelrum
 • Extra natt i Visby

Fiskelägen!

Transfer:       Strandakar (boendet) – Nabbens fiskeläge (15 min)

Vandring:      Nabben – Strandakar   19 km 

Denna vandring börjar vid hotellet där ni blir utkörda till Nabbens fiskeläge. Historiskt sett har det funnits ungefär 200 fiskelägen längs Gotlands kuster. Tillgången på fisk har gjort att fiskelägen byggts upp, byggts ut – och ibland lämnats åt sitt öde. På denna vandring kommer du att följa kusten där de gamla fiskelägena ligger tätt, där varje bod har sin egen historia. Du passerar också socknens “hemliga” badställe så glöm inte badkläderna.

Träffar du någon ”Närk” som kanske är nere vid sin stuga, ta dig tid och fråga om fiskeläget och livet i När. Men bli inte förvånad om dialekten är svår att förstå, då är det så fall gammal gutniska.

Din vandring startar i norra delen av När socken och sedan vandrar ni söder ut längs havet, genom alla vackra fiskelägen. När man vandrat förbi det sista fiskeläget viker man av upp i socknen och passerar bakom socknens stolta golfbana. Är det öppet så går det bra att ta en fika på uteserveringen och är du golfintresserad kanske du vill hyra en klubba och kanske slå en ”hink” innan du vandrar vidare. 

Vi fortsätter vår vandring ut mot havet och vandrar längs en mindre sockenväg som går mitt i ett öppet jordbrukslandskap med vidsträckta åkrar på båda sidorna. När du efter någon kilometer viker av öster ut till en till grusad traktorväg, har du sista biten till boendet en vacker utsikt över havet i öster.

Tillbaka vid ert boende väntar vila och en härlig middag som kommer att smaka extra bra efter en dag fylld av intryck.

Fiskelägen du passerar!

Brändu
Brändu är ett mindre fiskeläge vid Lausviken. Här finns en liten hamn och en dryg handfull bodar i trä, alla från 1900-talets början. Längre ut på udden ligger ett par stora före detta ål-fiskarbodar med en liten hamn.

Nabbu
Nabbu, Nabban, Nabben Här finns ett trettiotal bodar, av vilka 15 är byggda av sten under 1800-talet. Det ovanligt stora antalet  äldre bodar tillsammans med lysarstänger och gistgard för torkning av strömmingsgarn gör Nabbu till en viktig kulturmiljö.

Hammarnäs – Gardbostrand
Hammarnäs eller Gardbostrand är ett gammalt fiskeläge vilket förr användes av boende från Garda (ca 2 mil från När), vilket avspeglas i det alternativa namnet Gardbostrand.
De byggnader som finns idag är alla uppförda från 1930-talet och framåt.
Här fanns en källare byggd på 1930-talet för förvaring av is för infrysning av fisk.

Djaupdy
Djaupdy fiskeläge brukades av boende i norra När. Här finns några bodar från 1800-talet uppförda i sten och någon enstaka äldre träbod.

Fyrvandring!

Transfer:  Strandakar (boendet) – Närsholmen (15 min)
Vandring: Närsholmen/Fyren – Strandakar   16 km

En ny härlig vandring som åter igen börjar med att ni blir utkörda till vandringens start som är Närs populäraste besöksmål, Närs fyr. Här blir ni avsläppta på Närsholmen och sedan vandrar ni fritt på ön i vilken riktning som passar bäst för dagen och hur långt ni vill innan ni viker hemåt.

Närsholmen är en två kvadratkilometer stor halvö som är fågelskyddsområde och häckplats för ett antal fågelarter. Längst ut på halvöns södra udde står Närs vackra fyr med en obruten horisontlinje från norr till söder. På halvön finns olika sällsynta växter och på våren mängder med orkidéer, som längre fram under sommaren ersätts av vidsträckta fält av blåeld. vandringen runt hela Närsholmen är ca 4-5 km.

Från Närsholmen vandrar man söder ut längs havet tillbaka och kanske kan du se resterna från en vikingatida hamn längs vägen, för många vikingatida hamnar som vi känner till ligger ofta i anslutning till nutida fiskelägen och ett av dem ligger i När och det passerar ni när ni vandrar genom Närs hamn. Under vissa tider finns det möjlighet att köpa glass och kaffe på hamnen och njuta av det småskaliga hamnlivet.

Er fortsatta vandring går i ett landskap som ändrat karaktär från småvägar och fiskelägen till gräsbevuxen betesmark som ger en nästan exotisk känsla av afrikansk savann. Här delar man, vissa delar av året, naturen med betande kvigor och vitkindade gäss. På våren gäller det att ha vattentåliga vandringskängor när man vandrar över savannen… förlåt beteshagarna.

Sista biten vandrar ni längs den lilla vägen som leder er bort till badstranden som är en av de populäraste stränderna på östra Gotland. Efter en njutbar vandring på stranden kommer ni slutligen fram till Herta fiskeläge, sedan är det inte långt kvar till hotellet.  Kanske kan det passa med ett dopp om årstiden är den rätta.

Vid boendet väntar vila och en härlig middag som kommer att smaka extra bra efter en dag fylld av intryck.

Fiskelägen du passerar!

Fluntings
Fluntings är ett litet fiskeläge längst inne i Austerviken med en handfull bodar i sten och trä som ligger på rad med kortsidorna mot havet. Ett par av bodarna är från 1800-talet.

Kapellet
Kapellet är ett gammalt fiskeläge som bevisligen varit i bruk i början av 1700-talet. Det var Närkarnas storfiskeläge för södra När. Fiskeläget Kapellet har två lysstänger, gistgård och kapell. Kapellet som kulturhistoriskt särskilt värdefull fiskelägesmiljö. De många sammanbyggda bodarna samtidigt gör fiskeläget unikt.

Att tänka på!

Vandringslederna passerar över betesmarker, så var noga med att stänga grindarna efter dig.

Fågellivet!
På Närsholmen häckar ungefär 45 fågelarter, bland annat tofsvipa, strandskata, strandpipare, rödbena, storspov, skärfläcka, kärrsnäppa, brushane och småtärna och stora flockar av vitkindade gäss betar här varje vår och höst.

Flora!
Närsholmen har en spännande flora. På halvön växer fältvedeln (som förutom på Öland, bara finns på Närsholmen), orkidén Adam och Eva och i övrigt finner man arter som trivs på torra och kalkrika marker som blåklocka, gulmåra, axveronika och blodnäva. Och på sensommaren är en stor del av halvön nära fyren täckt av gul fetknopp, lila backtimjan och lysande fält av blåeld.

Till och från Gotland

Färja

Färjorna till Gotland går från både Nynäshamn och Oskarshamn, vi hjälper er gärna med er båtbokning, uppge då detta vid bokningstillfället.  För mer information, gå in på destinationgotland.se.

Flyg

Just nu flyger 3 olika bolag till och från Stockholm till Visby. Air Leap har även turer direkt från Göteborg vissa dagar i veckan.

SAS, sas.se
Air Gotland, airgotland.se 
Air Leap, airleap.se

Vill ni veta mer om resealternativen, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi er.

Har ni några frågor om våra vandringspaket på Gotland eller något annat? Kontakta oss via e-post eller telefon.

E-POST

info@lifeoutdoor.se

TELEFON

+46 (0) 498 66 47 17