fbpx

VANDRA PÅ FÅRÖ

Fakta 

 • 2 vandringsdagar med två helt unika vandringsturer på Fårö, 17-21 km/dag
 • Bokningsbart året runt (ej v28 till v33)
 • 3 nätter på Gåsemora
 • Raukfält och Bergman
 • Privat transfer Visby – Fårö T/R
 • Magisk utsikt från Gåsemora

Pris från 5 990  sek/person

Raukar och mäktiga sandstränder.

Att vandra på Fårö utlovar fantastiska naturupp­levelser. Med sina 113 kvadratkilometer odlingslandskap, färgsprakande ängar, raukfält, sanddyner, mäktiga stränder, fågelliv, karga hedar och klapperstenstränder är du garanterad en vandringsresa att minnas.

En av de största personligheter som bott på ön är Ingmar Bergman som nu ligger begravd vid Fårö kyrka. Flera av hans filmer har spelats in på Fårö, som exempelvis Skammen och Persona.

Vi har tagit fram 2 unika vandringsturer på Fårö där vi hoppas att dina, kanske högt ställda, förväntningar på Fårö uppfylls med råge.

Vandringarna på Fårö var fantastiska! Vi är så nöjda med hela upplägget och den personliga servicen. Råvarorna och recepten var goda, snabb- och lättlagade. Kan absolut rekommendera Life Outdoor – perfekt för njutvandraren som vill upptäcka guldkornen på egen hand utan guide.

Annika Grönström Möllenhoff och Maria Johansson

OBS! Resan är inte bokningsbar för tillfället. Gör en intresseanmälan så kontaktar vi dig när resan är bokningsbar igen.

INTRESSEANMÄLAN

7 + 10 =

MER OM ATT VANDRA PÅ FÅRÖ

Dag 1

Gör dig redo att vandra på Fårö! Dagen börjar med ankomst till Visby, vi möter upp er och kör er till färjan som tar oss över till Fårö. Väl på Fårö återstår bara 10 minuters körning innan vi är framme vid Fårös vackraste gård, Gåsemora. På plats går vi gemensamt igenom kartor, vandrings-appen och övrigt material lugn och ro så att ni får med er alla bra tips! Innan er vandring får ni på mail era turer så ni i lugn och ro kan ladda ner er vandrings-app

Kort beskrivning

 • Ankomst Visby och Gotland
 • Privat transfer till Fårö (ca 1 timme)
 • Boende på Gåsemora
 • Genomgång av kartor och vandrings-app
 • Ingredienser till nattmat finns på rummet

Dag 2

Vakna upp på vackra Gåsemora och gör dig redo för en härlig frukost.

Ni har en hel dag att viga åt fantastisk vandring på vackra Fårö. Första dagen är det dags för Bergmanturen, transporten går ca 09.00 från ert boende. Vid frukost gör ni i ordning en lunchpåse innehållande lunch och fika. På kvällen tillagar ni i lugn och ro en egen härlig middag i er lägenhet, en god middag som tar max 30 minuter att tillaga. Till er hjälp har ni tre olika recept, tre rätter som är utvalda för att vara smakfyllda och enkla att tillaga.

Kort beskrivning

 • Karta och annan eventuell utrustning finns på rummet
 • Ingredienser till frukost, lunchpaket och middag
 • Transfer ut till starten på vandringsturer
 • Vandring, Bergmanturen

Dag 3

Efter en förhoppningsvis god frukost är det dags för ”Raukturen”, en vandringstur som verkligen tar er ut på nya äventyr.

Även här får ni transport från boendet till starten vid raukarna. På kvällen har ni allt som behövs för en välsmakande middag.

Kort beskrivning

 • Karta och annan eventuell utrustning finns på rummet
 • Ingredienser till frukost, lunchpaket och middag
 • Transfer ut till starten på vandringsturen
 • Vandring, Raukturen

  Dag 4

  Efter frukost reser ni tillbaka till Visby. Ni hämtas upp vid hotellet efter frukost. När ni är tillbaka i Visby har ni hela dagen på er innan ni framåt kvällen tar er åter mot fastlandet.

  Kort beskrivning

  • Transfer från Gåsemora till Färjan
  • Egen tid i Visby innan er avresa

  Fortsättning dag 4 (tillval)

  Istället för att åka hem på kvällen kan ni istället stanna ytterligare en natt för att strosa omkring på Visbys magiska gränder och på kvällen leta reda på en trevlig restaurang.

  Kort beskrivning

  • Boende på Scandic hotell i Visby
  • Vandra i naturen runt Visby eller upptäck stan på egen hand
  • Lunch och middag på egen hand i världsarvet

  Dag 5 (tillval)

  Frukost serveras på Scandic hotell, därefter har ni egen tid beroende på vilken tid ni valt att åka hem. Åker ni hem på eftermiddagen, så finns det tid för ytterligare vandringar runt Visby, eller kanske ett besök på Visbys museum som ligger mitt i stan.

  Kort beskrivning

  • Frukost på Scandic hotell
  • Egen tid i Visby innan er avresa

  Innehåll: Vandra på Fårö

  • Boende i dubbelrum i 3 nätter Fårö
  • Transport Visby – Fårö T/R
  • Ingredienser till frukost, lunchpaket och middagar (dryck tillkommer)
  • Transport ut till vandringarna
  • 2 helt unika vandringsleder
  • Karta och vandrings-app över vandringslederna med utmärkta sevärdheter på vägen
  • Jourtjänst hos Life Outdoor

  Pris från 5 990 sek/person

  (Priset är baserat på 2 personer boende i dubbelrum)

  Möjliga tillval

  • Båtresa T/R
  • Egen kupe´ på färjan
  • Enkelrum
  • Extra natt i Visby

  Vi har förberett några härliga och unika turer på dryga 2 mil vardera. Det fantastiska är att dessa vandringar oftast går på sagolika marker, långt från trafik och bebyggelse.

  Förutom att ni kommer att få service med transport ut till vandringens startpunkt, får ni njuta av god mat som ni själva tillagar men råvarorna har vi redan ordnat och väntar i kylen. Middagen kommer att smaka så mycket bättre efter dagens vackra men kanske lite tuffa vandring. Dessutom bor ni tre nätter på Fårös vackraste gård som ligger mitt i denna magiska prakt med havet som närmaste granne.

  Mycket bättre än så kan det inte bli!

  Bergmanturen!

  Transfer:        Gåsemora (boendet) – Engelska Kyrkogården (15 min)
  Vandring:       Engelska kyrkogården – Gåsemora   20,6 km

  Dagens tur går i Ingemar Bergman och i en kombinerad Michelin-märkt krog och bilskrots tecken.

  Ni börjar ute på Ryssnäset vid engelska kyrkogården. Allra sydligast på Fårö ligger Ryssudden där ni kan känna ro med en oändlig utsikt över havet.

  Förutom Ryssland har ytterligare ett land har satt sin prägel på näset. Under Krimkriget 1853 -1856, mellan det ryska imperiet och en allians bestående av bland annat Storbritannien och Frankrike, använde engelska och franska flottenheter Fårösund som bas i Östersjön.

  Ni vandrar sedan från den öppna stenstranden och gravminnet vid Ryssnäset västerut. Ni passerar Dämba by och Ingemar Bergmans privata biograf.

  Ni fortsätter vandringen ut mot kusten där Bergman valde att leva stora delar av sitt liv.  Ni går på stenstranden och inspelningsplatsen för “såsom i en spegel” vid Hammars på sydöstra Fårö. Detta är den strand där regissören sedermera också byggde sitt älskade hem.

  “Om man vill vara högtidlig kan man säga att jag funnit mitt landskap, mitt verkliga hem”, sa Ingmar Bergman om sitt första möte med Fårö” och det kan vi ju förstå när vi vandrar norrut längs den vackra östra kusten. Ett måste innan vi kommer ut på de vackra strandängarna vid Gåsemora är ett besök hos “Kutens bensin”, Gotlands hippigaste ställe.

  I skribent skrev för några år sedan….

  ”Rostiga bilvrak och bensinfat överallt. Säkert Sveriges största samling av rostiga kylskåp. En mycket rustik krog som Guide Michelin gett ett hedersomnämnande”. Han skrev att det var det mest soulfyllda crêperie de någonsin hade sett

  Raukturen!

  Transfer:        Gåsemora (boendet) – Langhammars (15 min)
  Vandring:       Langhammars – Gåsemora   17,1 km (20 km)

  Vandringen startar vid Langhammars, en plats bestående av ett 50-tal raukar med flera som är högre än 8 meter är ett av Gotlands populäraste turistmål.

  När ni i lugn och ro avnjutit denna fantastiskt vackra plats med sina spektakulära stenformationer så är det dags att runda Langhammars udde. Ni njuter av den vackra klapperstentranden samtidigt som vi passerar fiskebodar med vidunderlig utsikt.

  Ni vandrar i lummig havsängsmiljö, via Norsholmen som består av låg vegetation, spridda enbuskar och vidsträckta torr och fuktängar. Halvön har en mycket speciell atmosfär där man kommer historien och naturen riktigt nära. Ni kommer att uppleva ett rikt fågelliv och kanske stöta på några av halvöns lamm. När ni passerat den gamla sjöräddningsstationen tar ni er vidare ut på en av Fårös och Gotlands häftigaste sandstränder, Ekeviken. Är det tillräckligt varmt så är ett bad här ett måste.

  På vägen tillbaka till den östra kusten vandrar ni igenom ytterligare ett unikt naturreservat, Ullahau. I detta väldigt speciella sandlandskap vandrar ni över 15 meter höga sanddyner samtidigt som vi möter de ”hemska” myrlejonen.

  När ni kommit över till östra kusten möter Sudersand oss där det under sommarmånaderna sprudlar av party- och campingliv. Har ni inte blivit mätta på bad så passar ni på och ta ett dopp samtidigt som ni njuter av Sudersands milslånga sandstrand innan ni vandrar hemåt på världens mest magiska och rogivande strandängar.

  Väl är hemma på Gåsemora så lutar ni er tillbaka och tittar ut över strandängarna och njuter av lugnet innan kvällens middag.

  Var rädd om dig själv och naturen!

  Mitt Fårö

  På Fårö var allt som havet gav, tillåtet och ta med sig hem, guld, sprit och virke. När ni nu ska ut och vandra i Fårös magiska marker vill jag också berätta om alla väsen som var viktiga i människors liv en gång för länge sedan då det inte fanns några bilar, gatlysen och elektriskt ljus.

  Di Sma undar jordi – småfolket som lever under jorden och som man ska vara rädd om. Min mormor, född 1908, berättade för oss barn om hur viktigt det var att aldrig hälla ut hett vatten eller potatisskal direkt på marken.

  Havsfrun – satt i solen i havet på en sten och kammade sitt långa guldgula hår. Hon lockade till sig fiskare som förtrollades av hennes skönhet, men när fiskarna kom nära, vände hon på sig och hennes utseende förvandlades till en grotesk gammal kvinna som drog männen med sig ner till havets djup.

  Bysen – vår lilla tomte som det gäller att hålla sig väl med. Blir du osams med honom kan han se till att du går vilse i skogen. Det enda sättet att komma hem igen är att vända tröjan ut och in och bakochfram fram, då ser du vägen igen. Kanske kan vi ta lärdom av dessa väsen och vara rädda om naturen, gör inte upp eld i markerna, lämna inget skräp efter dig.

  Gå inte ut i havet där du inte känner till hur naturen ser ut. Längs Gotlands och Fårös kuster finns förrädiska pallkanter som kan medföra underströmmar – även om ytan ser lugn och fin ut. Respektera de marker du vandrar i och glöm aldrig att stänga grindar du öppnar och går igenom. Njut av naturen, lyft blicken och se de

  //Åsa Thunholm Håkansson

  Njut av dagarna på ön i havet!

  Övrig information om vandringarna

  Varje dag klockan 09.30 kommer vår värd och hämtar upp er och kör er ut till den startpunkt ni valt. Ni får med er vägbeskrivning, kartor och det går också att ladda ner gps-spår för valda rutter på plats i Gåsemora. Våra leder följer mindre vägar, traktor-vägar och stigar. Om ni har grundläggande kunskap i att navigera efter kartor och vägbeskrivningar så är det inte svårt att följa lederna.

  Det finns oftast bra täckning för mobiltelefoni på Fårö. Tänk på att inte låta gps:en på telefonen vara aktiv hela tiden då denna drar mycket batteri. Ha gärna en s.k powerbank med er i reserv ifall telefonen skulle vara urladdad i ett läge då ni behöver snabb hjälp.

  Vandringarna tar mellan 5 och 6 timmar. Oftast finns ingen möjlighet att köpa någon mat på vägen så därför får ni med er ett lunchpaket från frukosten.

  Till och från Gotland

  Färja

  Färjorna till Gotland går från både Nynäshamn och Oskarshamn, vi hjälper er gärna med er båtbokning, uppge då detta vid bokningstillfället.  För mer information, gå in på destinationgotland.se.

  Flyg

  Just nu flyger 3 olika bolag till och från Stockholm till Visby. Air Leap har även turer direkt från Göteborg vissa dagar i veckan.

  SAS, sas.se
  Air Gotland, airgotland.se 
  Air Leap, airleap.se

  Vill ni veta mer om resealternativen, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi er.

  Har ni några frågor om våra vandringspaket på Gotland eller något annat? Kontakta oss via e-post eller telefon.

  E-POST

  info@lifeoutdoor.se

  TELEFON

  +46 (0) 498 66 47 17