fbpx Skip to main content
Vandring Alvaret Öland

Vandring på Alvaret, Öland

Vandra vid havet och upplev mysiga byar

Ett par dagars vandring på Alvaret, Öland är kanske just det bästa sättet att upptäcka ön på. Här är underlaget oftast platt och säsongen lång med en värme som dröjer sig kvar både på land och i vattnet långt in på hösten. Naturens färger skiftas från säsong till säsong, men oavsett årstid är det här alltid lika vackert! 

Alvar, världsarv och sandiga vikar

Vandringen sker över kalkstenshällar, förbi källor, blomstrande ängar och såklart havet som alltid är nära när man lämnat Alvaret. Här är det svårt att undvika att befinna sig vid eller i ett naturreservat, fornminne eller fågellokal. Ni passerar fornlämningar, lågväxande vegetation och odlingslandskap som utsetts till världsarv av Unesco, vilket speglar människans lyckade samspel med naturen.

Välkommen att vandra på Alvaret, på Öland, en resa som låter dig uppleva och njuta av natur, världsarv och historia från första parkett! Letar du efter något annat? Se alla vandringspaket.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Ankomstdagen

  Välkomna till Öland och till Färjestaden.
  Ni checkar in på Hotell Skansen och här tar personalen hand om er på bästa sätt och visar er till ert rum. Vid incheckning får ni era kartor och en powerbank till era vandringar. På kvällen äter ni middag på egen hand, antingen på hotellet eller passar ni på att upptäcka Färjestaden. Ta gärna en promenad längs strandpromenaden och hamnen, här är solnedgångarna över sundet och Ölandsbron alldeles enastående!

  Kort beskrivning
  • Ankomst till Öland och Färjestaden
  • Incheckning på Hotell Skansen
  • Kartor / APP
  • Middag på egen hand

 • Dag 2: Alvaret

  Transfer: Skansen – Frösslunda (20 min)
  Vandring: Frösslunda – Alvaret – Kastlösa ca 20 km

  Frösslunda-Kastlösa (Ca 20 km)
  Efter er första natt serveras en god frukost innan det är dags för er att göra er redo för vandring på Alvaret. Från hotellet får ni transport på ca 20 minuter mot det Stora Alvaret där er vandring startar. Vid frukosten får ni med en lunchpåse innehållande lunch och dryck att ta med på er vandring.

  Stora Alvaret är ett av världens mest säregna landskap – mäktigt, ödsligt och svindlande vackert i en märklig kombination.
  Är man intresserad av växter hittar man arter från hela världen, som exempelvis ”ölandssolvända” och ”alvarmalört” som förekommer endast på Öland av alla ställen i hela världen. Är man intresserad av fåglar hittar man allt från sånglärka och storspov till ängshök. Andra exempel på sevärdheter och besöksmål på Alvaret är Dammvallen vid Kritmossen, Örnkullen, Tingstad flisa, Penåsa och så har ni hela Världsarvet Alvaret i ert blickfång under hela er vandring.
  När man kommer ut på den gamla järnvägsbanken, tar man sig väster ut mot det lilla samhället Kastlösa, som gränsar mot stora Alvaret och här checkar ni in på det lilla pensionatet Allégården. När ni ankommer till Allégården bjuds det på en trevlig välkomstfika och senare middag på kvällen.

  Kort beskrivning
  • Frukost och lunchpåse från Skansen
  • Transfer med taxi till starten av vandring Alvaret
  • Bagagetransport
  • Boende på Allégården i Kastlösa
  • Middag serveras på Allégården Kastlösa

 • Dag 3: Mörbylånga

  Vandring: Kastlösa – Mörbylånga ca 12 km

  Kastlösa- Mörbylånga (Ca 12 km)
  Er andra dag i vandrarens spår är en kortare vandring som tar er från kanten av Alvaret och Världsarvet till västra kustsidan av Ölands Odlingslandskap. Landskapet är mångfaldigt med sin unika natur och kulturmiljöer, och längs er väg finns många fina platser att stanna till vid och slå sig ned för att njuta av den medpackade lunchpåsen.
  Från Kastlösa vandrar man ut mot havet och här ändrar sig vandringen avsevärt jämfört med Alvaret. Från Alvarets ”fjällterräng”, till vandring längs hav, över betesmark och ängar.
  Inte långt från Kastlösa finns en forntida gravanläggning, som kan vara värt ett besök om man gillar historia. En domarring som var en sorts tingsplats där man fattade rättsliga beslut. På varje sten satt en utvald domare och i och med det udda antalet stenar kunde en dom aldrig bli oavgjord.
  Din vandring till Mörbylånga bjuder på små leder nära havet med härliga vyer och du följer skyltningen av Mörbylångaleden, även om du också har egen karta i handen och i telefonen. Våra vandringar följer oftast färdiga leder, men eftersom man har både karta och vandrings-app, så går det bra att göra små avstickare längs vägen om man hittar något spännande, utan att man går vilse.


  Kort beskrivning
  • Frukost och lunchpåse från Kastlösa
  • Vandring, Mörbylånga
  • Bagagetransport
  • Boende på Magasin 1
  • Eftermiddagsfika på hotellet
  • 3-rätters middag

 • Dag 4: Stora Frö

  Vandring: Mörbylånga – Färjestaden ca 20 km* (24 km** eller 28 km***)

  Mörbylånga – Hotel Skansen (Ca 20 km)
  Efter en god frukost lämnar ni Magasin 1 och Mörbylånga för den sista vandringen tillbaka till Färjestaden, som sluter cirkeln. På den sista delen av vandringen ”ginar” ni på vägarna upp till Färjestaden. Har man gott om tid och vill vandra längre, väljer man att gå även sista biten på den utmärka vandringsleden som tar er på en vandring längs med lummig och grönskande lövskog. Oavsett val av slinga vågar vi lova fina sträckor innan er vandringsresa är i mål.

  Er sista vandringsdag sluter cirkeln och tar er idag tillbaka till Färjestaden. Den första etappen på er sista vandringsdag går upp till det lilla samhället Stora Frö.
  Vandringen till Stora Frö är lättsam och man går på små stigar som slingrar sig fram längs havet. Vid Stora Frö har havet på nära avstånd så glöm inte badkläderna i fall ni vill svalka av er längs vandringen. Vandringen går längs hav, över betesmark och ängar, genom skog och förbi mysiga små byar. I Stora Frö finns det mindre restauranger och Ölands örtagård som har ett brett sortiment av produkter för doft, smak och välbehag, allt från kryddor till teblandningar.
  Från Stora Frö fortsätter ni er vandring längs kusten och genom betesmark och till slut kommer ni fram till Beijershamn, en två kilometer lång pir. Tack vare kreatursbete, röjning och vasslåtter på senare år är Beijershamn idag en av Ölands förnämsta fågellokaler.
  Området har mycket att erbjuda den naturintresserade, så det är kanske värt att vandra ut på den två km långa piren för att uppleva en unik natur om du har tid och lust. Dock blir då vandringen ca 4 km längre.
  Den sista biten upp till Färjestaden går mestadels på fina cykelvägar. Har man gott om tid och vill vandra extra långt, väljer man att gå även sista biten på den utmärka vandringsleden som tar er på en vandring längs med lummig och grönskande lövskog, förbi Station Linné, som är ett centrum för forskning. Men denna slinga ökar på er vandring med ca 8 km.
  *Vandring den rekommenderade vägen
  **Vandring inklusive Beijershamn
  ***Vandring inkl sista delen på vandringsleden förbi station Linné


  Kort beskrivning
  • Frukost och lunchpaket från Magasin 1
  • Vandring, Stora Frö
  • Bagagetransport

Boende

Hotell Magasin1 Öland
Välkommen till din Ölandsvistelse hos oss. - Rummen på hotell Magasin 1 har fått namn av orkidéer som växer på Öland. Våra svenska orkidéer växer oftast på kalkrik mark och Öland är därför känt som o...
Kontakta oss
Adress:
Life Outdoor
Donners plats 1
621 57 Visby