fbpx

PADELNS HISTORIA OCH HUR MAN SPELAR

28 april 2021

 

Padel, eller rättare benämnt padeltennis, är idag den snabbaste växande sporten med över 20 miljoner utövare runt om i världen. Men varför är den så populär och hur började det egentligen?

Precis som det låter har padeltennis vuxit ur tennisen, men också ur squashen, padel är en härlig kombination av de två. Padel är ett socialt spel om fyra spelare. Det är enkelt att lära sig och det enda du behöver kunna, ja, det är att träffa en boll! I padel används både golv och väggarnas ytor med hjälp av rack för att träffa en tennis-liknande boll. Precis som tennis spelas padel med game och set. Game räknas 15/30/40/game. För att vinna ett set behöver du vinna minst sex game och leda med minst två game. Vanligtvis spelas bäst av tre eller fem set.

 

Men hur började det egentligen?

1889 i New York, ville prästen Frank Peer Beal ge fattiga barn på Manhattan något meningsfullt att göra på fritiden. Han skapade en variant av lawn tennis, där banorna var betydligt mindre och där man bytte ut tennisracketen till kortskaftade träracket. Sporten fick namnet paddle tennis.

Liknande sport ska också ha utövats på brittiska kryssningsfartyg runt 1920-talet där spelets framförallt var till för underhållning och tidsfördriv. Ombord spelades tennis inomhus som avgränsades med väggar runtomkring.

Trots den amerikanska prästen och de brittiska kryssningsfartygen är det Enrique Corcuera som anses vara urfader för padeln. Runt 1970-talet hade Enrique byggt en tennisbana med väggar runt om på sin tomt, mest för att bollen inte skulle flyga iväg och hamna hos grannen. Bollen kunde spelas med hjälp av väggarna, på ett liknande sätt som i squash, och med ett rack som i tennis. Med lite förändringar av reglerna fastställdes 1974 de regler för padeltennis som gäller idag.

Reglerna fastställdes i samband med att den spanska prinsen i Acapulco (Mexico) Alfonso de Hohenlohe besökte Enrique Corcuera. Alfonso de Hohenlohe fattade ett sådant tycke för spelet och lät bygga de två första banorna på sin privata Marbella Club på Costa del Sol. Därefter tog sporten verkligen fart och blev snabbt innesporten. 

Julio Menditenguia, god vän till Alfonso de Hohenlohe och aktiv besökare på Marbella bestämde sig att ta med sporten hem till Argentina efter att ha sett vilken succé sporten blivit i Spanien. Efter bara några år fanns det över 3 miljoner spelare i Argentina. Sporten fortsatte växa med rasande fart både i Latinamerika, Spanien och även norrut i Europa genom semestrande turister. Padel är idag den andra största sporten i Spanien och spelas runt om i hela världen med över 20 miljoner utövare. 

År 1991 bildades International Federation of Padel i Madrid och år 1992 spelades det första världsmästerskapet och har gjort så vart annat år sedan dess.

År 2005 föddes Pádel Pro Tour, den första professionella padeltouren som samlade de bästa spelarna i världen. Turneringen spelades i Spanien och Argentina. 2012 tog World Pádel Tour över som den samlande touren för världens bästa spelare.

De första historiska vinnarna i världsmästerskapet blev Carolina Navarro och Cecilia Reiter på damsidan, och Juan Martín Díaz och Fernando Belasteguín på herrsidan.

Den första padelbanan i Sverige byggdes år 1998 i Grevie som ligger utanför Båstad av Thommy Andersson som var den första att ta sporten till Sverige efter att ha upptäckt sporten på Marbella. Ordet padeltennis tillkom i den svenska ordlistan år 2016 och året därpå tog sporten verkligen fart för att komma att bli en av de snabbast växande sporterna runt om i landet. Idag finns det runt 1500 padelbanor i Sverige och dem ökar ständigt.

Padeltennisen framfart grundar sig förmodligen och framförallt i hur enkelt det är att spela, som nybörjare är startsträckan inte för lång och det är ett fantastiskt sätt att umgås på. Helt enkelt är padeltennis en sport för alla!

Senaste nyheterna

Vi söker en verksamhetsansvarig till Life Outdoor

Vi söker en verksamhetsansvarig till Life Outdoor

Life Outdoor AB bildades i april 2020 och skapar, säljer och genomför upplevelserresor för vandring, cykel, MTB, padel, fiske och padel på Öland och Gotland. Vi har sedan vi startade bolaget märkt en ökad efterfrågan månad för månad och nu är det läge för oss att ta nästa steg och rekrytera en verksamhetsansvarig.

Tips på golfbanor på Gotland 2021

Tips på golfbanor på Gotland 2021

Golfa på Gotland, Gotlands golfbanor

Gotland erbjuder inte bara ett klimat som gör att golfaren kan njuta av spelet från tidig vår till sen höst utan också golfbanor i världsklass. Naturen på Gotland är en kategori i sig, och det fantastiska med att spela golf Gotland är att du får omges av den magiska naturen när du spelar.