fbpx Skip to main content
Vandring i Världsarv Mörbylånga

Vandring i Världsarv Mörbylånga

Vandring i Världsarv Mörbylånga
Vandring i Världsarv, Beijershamn, Öland
Vandring i Världsarv, Alvaret Öland
Världsarvsvandring Mörbylånga
Vandring i Världsarv Mörbylånga

Vandring i Världsarv, Alvar och strandvall i Mörbylånga med full service

Välkomna till vandring i Världsarv och den mysiga lilla orten Mörbylånga på Öland. Här bor ni på charmiga Magasin 1 och varje morgon blir ni utkörda till starten på er Världsarvsvandring, enkelt och smidigt. Middag serveras varje kväll i restaurangen och baren är öppen för er när ni kommer hem efter en härlig vandringsdag.

Vandringen på Öland är lättsam, där underlaget oftast är platt och säsongen lång med en värme som dröjer sig kvar både på land och i vattnet långt in på hösten.

På er första vandring i Världsarv kommer ni att få uppleva Stora Alvaret, ett av världens mest säregna landskap – mäktigt, ödsligt och svindlande vackert i en märklig kombination.

Er andra Världsarvsvandring går längs den gamla strandvallen norr om Mörbylånga, längs havet, över betesmark och ängar, genom skog och förbi mysiga små byar. Har man intresset så vandrar man ut på den lilla piren vid Beijershamn, som är Ölands förnämsta fågellokaler, där ca 250 fågelarter har observerats.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Ankomstdagen!

  Välkomna till Öland och Mörbylånga! När ni ankommer till Mörbylånga tar ni er till Magasin 1 som är ert boende under er vistelse. Här tar personalen hand om er på bästa sätt och visar er till ert rum. På rummet hittar ni kartor och en powerbank till era vandringar. Dagarna innan får ni på mail era vandringar digitalt. På kvällen serveras det en god middag i hotellets restaurang.

  Kort beskrivning
  • Ankomst till Mörbylånga
  • Boende på Magasin 1
  • Vandrings-app
  • Utdelning av kartor, Powerbank och övrigt material
  • Välkomstfika
  • Middag

 • Dag 2: Alvaret!

  Transfer: Magasin 1 (boendet) – Gösslunda (15 min)
  Vandring: Gösslunda – Alvaret – Kastlösa – Mörbylånga ca 26 km

  Efter er första natt serveras en god frukost innan det är dags att bege sig ut på er första vandring. Er första vandringstur är ”Alvaret”, där ni får transport från boendet till starten.
  Vid frukosten får ni med en lunchpåse innehållande lunch och dryck att ta med på er vandring. På kvällen serveras en välsmakande middag i restaurangen.

  Denna vandring startar på mellersta delen utav Alvaret. Till startplatsen blir ni utkörda på morgonen och här startar er vandring som går rakt söder ut på Alvaret.
  Stora Alvaret är ett av världens mest säregna landskap – mäktigt, ödsligt och svindlande vackert i en märklig kombination och finns också med på Unesco:s världsarvslista.
  De tunna jordarna på kalkberggrunden har skapat förutsättningar för ett mycket speciellt växt- och djurliv. Är man intresserad av växter hittar man arter från hela världen, som exempelvis ”ölandssolvända” och ”alvarmalört” som förekommer endast på Öland av alla ställen i hela världen. Är man intresserad av fåglar hittar man allt från sånglärka och storspov till ängshök.
  När man kommer ut på den gamla järnvägsbanken, tar man sig väster ut mot det lilla samhället Kastlösa, som gränsar mot stora Alvaret. Här kan det vara dags för lunch eller om man gör ett besök på Allégården, för en trevlig fika.
  Från Kastlösa vandrar man ut mot havet och här ändrar sig vandringen avsevärt jämfört med Alvaret. Från Alvarets ”fjällterräng”, men utan stora nivåskillnader, till vandring längs hav, över betesmark och ängar.
  Inte långt från Kastlösa finns en forntida gravanläggning, som kan vara värt ett besök om man gillar historia. En domarring som var en sorts tingsplats där man fattade rättsliga beslut. På varje sten satt en utvald domare och i och med det udda antalet stenar kunde en dom aldrig bli oavgjord.
  Din vandring till Mörbylånga bjuder på små leder nära havet med härliga vyer och du följer skyltningen av Mörbylångaleden, även om du också har egen karta i handen och i telefonen. Våra vandringar följer oftast färdiga leder, men eftersom man har både karta och vandrings-app, så går det bra att göra små avstickare längs vägen om man hittar något spännande, utan att man går vilse.
  Denna första dags vandring är 26 km lång, så det gäller att starta tidigt på morgonen, för att få gott om tid för trevliga stopp.

  Kort beskrivning
  • Karta och vandrings-app med er vandring för dagen
  • Frukost och lunchpåse från Magasin 1
  • Transfer till starten
  • Vandring, Alvaret
  • Middag

 • Dag 3: Strandvallen!

  Transfer: Magasin 1 (boendet) – Eriksöre (15 min)
  Vandring: Eriksöre – Stora Frö – Mörbylånga ca 16 km (20 km)

  Er tredje dag liknar föregående dag, men i dag är det vandringen “Strandvallen” en ny härlig vandring, denna gång längs havet. Väl tillbaka avnjuter ni av ännu en god middag.

  Denna vandring startar norr om Mörbylånga, upp mot Färjestaden på Ölands västra sida. Även här blir ni utkörda till startplatsen strax innan Eriksöre. Från vägen tar ni er västerut, genom betesmark, ner mot havet och tillslut kommer ni fram till Beijershamn, ett misslyckat hamnprojekt från 1850-talet. En två kilometer lång pir med en hamn längst ut. På grund av ett konstruktionsfel började hamnområdet grundas upp så att det till slut blev omöjligt för större fartyg att anlöpa hamnen och verksamheten avvecklades.
  Tack vare kreatursbete, röjning och vasslåtter på senare år är Beijershamn idag en av Ölands förnämsta fågellokaler. Totalt har 250 fågelarter observerats här.
  Området har mycket att erbjuda den naturintresserade, så det är kanske värt att vandra ut på den två km långa piren för att uppleva en unik natur om du har tid och lust. Dock blir då vandringen lite längre.
  Vandringen fortsätter längs kusten, förbi det lilla samhället Stora Frö. I Stora Frö finns det mindre restauranger och Ölands örtagård som har ett brett sortiment av produkter för doft, smak och välbehag, allt från kryddor till teblandningar. Du kan också välja att vandra i deras vackra örtagård, en rofylld miljö med cirka 320 krydd- och medicinalväxter.
  Vandringen från Stora Frö är lättsam och man går på små stigar som slingrar sig fram längs havet. Ni har havet på nära avstånd så glöm inte badkläderna i fall ni vill svalka av er längs vandringen.
  Vandringen går längs hav, över betesmark och ängar, genom skog och förbi mysiga små byar.

  Att tänka på!
  Våra vandringar följer oftast färdiga leder, men om ni ger dig av från leden, för att utforska nya platser, så kanske ni passerar över betesmarker, eller strandängar där det kan finnas betande djur, då måste ni vara noga med att stänga eventuella grindar efter er. Var också noga med att lämna naturen lika vacker som när ni kom.

  Kort beskrivning
  • Frukost och lunchpåse från Magasin 1
  • Transfer till starten
  • Vandring, Strandvallen
  • Middag

 • Dag 4: Avresedagen!

  Efter er frukost lämnar ni Magasin 1 och Mörbylånga, förhoppningsvis med många härliga dagar i ert minne. Men glöm inte att det finns mycket att uppleva på Öland innan ni vänder hemåt.

  Kort beskrivning
  • Frukost Magasin 1
  • Avresa

Boende

Hotell Magasin1 Öland
Välkommen till din Ölandsvistelse hos oss. - Rummen på hotell Magasin 1 har fått namn av orkidéer som växer på Öland. Våra svenska orkidéer växer oftast på kalkrik mark och Öland är därför känt som o...
Kontakta oss
Adress:
Life Outdoor
Donners plats 1
621 57 Visby