fbpx

GRUPPRESA MED VANDRING PÅ FÅRÖ

Fakta 

 • 3 nätter på Gåsemora
 • 2 vandringsdagar på Fårö med guide, cirka 20 km/dag
 • All inclusive (dryck tillkommer)
 • Färja Nynäshamn/Oskarshamn – Visby ingår
 • Transfer Visby – Fårö T/R
 • Raukfält och Bergman
 • Max 30 deltagare per tillfälle
 • Resan är planerad till 27-30/9-21

Pris från 7 490  sek/person

Raukar och mäktiga sandstränder.

En gruppresa med vandring på Fårö, Gotland, utlovar fantastiska naturupp­levelser med sina 113 kvadratkilometer – odlingslandskap, färgsprakande ängar, raukfält, sanddyner, mäktiga stränder, fågelliv, karga hedar och klapperstenstränder.

En av de största personligheter som bott på ön är Ingmar Bergman som nu ligger begravd vid Fårö kyrka. Flera av hans filmer har spelats in på Fårö, som exempelvis Skammen och Persona.

Vi har tagit fram en gruppresa som bland annat innehåller 2 unika vandringsturer med guide på Fårö där vi hoppas att dina, kanske högt ställda, förväntningar på Fårö uppfylls med råge.

“Vi är vana vandrare som har vandrat på olika ställen i både Italien och Spanien, men måste ändå säga att vandringen på Fårö var bland de mest fantastiska vandringen vi hittills gjort. Langhammarsturen var magisk!

Eva & Karin

FULLBOKAT 2021 INTRESSEANMÄLAN FÖR 2022

1 + 4 =

MER OM GRUPPRESA MED VANDRING PÅ FÅRÖ

Dag 1

Ankomst till Visby, vi möter upp er och påbörjar transporten upp till Fårö, till färjan som tar er över till Fårö. Väl på plats på Fårö så serveras snart middagen.

Kort beskrivning

 • Ankomst Visby
 • Transport Visby – Fårö (Egen bil)
 • Boende på Gåsemora
 • Middag

Dag 2

Vakna upp på vackra Gåsemora och gör dig redo för en härlig frukost.

Ni har en hel dag att viga åt fantastisk vandring på vackra Fårö. Första dagen är det dags för Bergmanturen, transporten går 09.30 från ert boende. Vid frukost får ni en lunchpåse innehållande lunch och fika. På kvällen severas middagen på Fåröråden likt kvällen före

Kort beskrivning

 • Guiden möter upp vid boendet
 • Transfer ut till starten på vandringsturer
 • Vandring, Bergmanturen

Dag 3

Upplägget är det samma som dag två, men nu är det dags för Raukturen!

Kort beskrivning

 • Guiden möter upp vid boendet
 • Transfer ut till starten på vandringsturer
 • Vandring, Raukturen

Dag 4

Efter frukost reser ni tillbaka till Visby på samma sätt som ni tog er ut till Fårö. När ni är tillbaka i Visby har ni hela dagen på er innan ni framåt kvällen tar er åter mot fastlandet.

Kort beskrivning

 • Transfer från Fårö till Visby
 • Återresa till fastlandet

 

Innehåll: Gruppresa med vandring på Fårö

 • Boende i dubbelrum i 3 nätter Stora Gåsemora
 • Transport Visby – Fårö T/R
 • Frukost, lunch, middag (dryck tillkommer)
 • Transport ut till vandringarna
 • Guide till de båda vandringsdagarna
 • 2 helt unika vandringsleder
 • Karta över vandringslederna med utmärkta sevärdheter på vägen
 • Färja Nynäshamn/Oskarshamn – Visby T/R
 • Jourtjänst hos Life Outdoor

Pris från 7 490 sek/person

(Priset är baserat på 2 personer boende i dubbelrum)

Möjliga tillval

 • Egen kupe´ på färjan
 • Enkelrum
 • Extra natt i Visby

Bergmanturen!

Transfer:        Gåsemora (boendet) – Engelska Kyrkogården (15 min)
Vandring:       Engelska kyrkogården – Gåsemora   20,6 km

Dagens tur går i Ingemar Bergman och en kombinerad Michelin-märkt krog och bilskrots tecken.

Vi börjar ute på Ryssnäset vid engelska kyrkogården. Allra sydligast på Fårö ligger Ryssudden där vi kan känna ro med en oändlig utsikt över havet.

Förutom Ryssland har ytterligare ett land har satt sin prägel på näset. Under Krimkriget 1853- 1856, mellan det ryska imperiet och en allians bestående av bland annat Storbritannien och Frankrike, använde engelska och franska flottenheter Fårösund som bas i Östersjön.

Vi vandrar från den öppna stenstranden och gravminnet vid Ryssnäset västerut. Vi passerar Dämba by och Ingemar Bergmans privata biograf som var en viktig del av den kända regissörens liv.

Vi fortsätter vandringen ut mot kusten där Bergman valde att leva stora delar av sitt liv.  Vi går på stenstranden och inspelningsplatsen för “såsom i en spegel” vid Hammars på sydöstra Fårö. Detta är den strand där regissören sedermera också byggde sitt älskade hem.

“Om man vill vara högtidlig kan man säga att jag funnit mitt landskap, mitt verkliga hem”, sa Ingmar Bergman om sitt första möte med Fårö” och det kan vi ju förstå när vi vandrar norrut längs den vackra östra kusten. Ett måste innan vi kommer ut på de vackra strandängarna vid Gåsemora är ett besök hos “Kutens bensin”, Gotlands hippigaste ställe.

I skribent skrev för några år sedan….

”Rostiga bilvrak och bensinfat överallt. Säkert Sveriges största samling av rostiga kylskåp. En mycket rustik krog som Guide Michelin gett ett hedersomnämnande”. Han skrev att det var det mest soulfyllda crêperie de någonsin hade sett

Raukturen!

Transfer:        Gåsemora (boendet) – Langhammars (15 min)
Vandring:       Langhammars – Gåsemora   17,1 km (20 km)

Vandringen startar vid Langhammars, en plats bestående av ett 50-tal raukar med flera som är högre än 8 meter är ett av Gotlands populäraste turistmål.

När vi i lugn och ro avnjutit denna fantastiskt vackra plats med sina spektakulära stenformationer så är det dags att runda Langhammars udde. Vi njuter av den vackra klapperstentranden samtidigt som vi passerar fiskebodar med vidunderlig utsikt.

Vi vandrar i lummig havsängsmiljö, via Norsholmen som består av låg vegetation, spridda enbuskar och vidsträckta torr och fuktängar. Halvön har en mycket speciell atmosfär där man kommer historien och naturen riktigt nära. Vi kommer att uppleva ett rikt fågelliv och kanske stöta på några av halvöns lamm. När vi passerat den gamla sjöräddningsstationen tar vi oss vidare ut på en av Fårös och Gotlands häftigaste sandstränder, Ekeviken. Är det tillräckligt varmt så är ett bad här ett måste.

På vägen tillbaka till den östra kusten vandrar vi igenom ytterligare ett unikt naturreservat, Ullahau. I detta väldigt speciella sandlandskap vandrar vi över 15 meter höga sanddyner samtidigt som vi möter de ”hemska” myrlejonen.

När vi kommit över till östra kusten möter Sudersand oss där det under sommarmånaderna sprudlar av party- och campingliv. Har vi inte blivit mätta på bad så passar vi på och ta ett dopp samtidigt som vi njuter av Sudersands milslånga sandstrand innan vi vandrar hemåt på världens mest magiska och rogivande strandängar.

Väl är hemma på Gåsemora så lutar vi oss tillbaka och tittar ut över strandängarna och njuter av lugnet innan kvällens middag.

Var rädd om dig själv och naturen!

Mer om Fårö

På Fårö var allt som havet gav, tillåtet och ta med sig hem, guld, sprit och virke. När ni nu ska ut och vandra i Fårös magiska marker vill jag också berätta om alla väsen som var viktiga i människors liv en gång för länge sedan då det inte fanns några bilar, gatlysen och elektriskt ljus.

Di Sma undar jordi – småfolket som lever under jorden och som man ska vara rädd om. Min mormor, född 1908, berättade för oss barn om hur viktigt det var att aldrig hälla ut hett vatten eller potatisskal direkt på marken.

Havsfrun – satt i solen i havet på en sten och kammade sitt långa guldgula hår. Hon lockade till sig fiskare som förtrollades av hennes skönhet, men när fiskarna kom nära, vände hon på sig och hennes utseende förvandlades till en grotesk gammal kvinna som drog männnen med sig ner till havets djup.

Bysen – vår lilla tomte som det gäller att hålla sig väl med. Blir du osams med honom kan han se till att du går vilse i skogen. Det enda sättet att komma hem igen är att vända tröjan ut och in och bakochfram fram, då ser du vägen igen. Kanske kan vi ta lärdom av dessa väsen och vara rädda om naturen, gör inte upp eld i markerna, lämna inget skräp efter dig.

Gå inte ut i havet där du inte känner till hur naturen ser ut. Längs Gotlands och Fårös kuster finns förrädiska pallkanter som kan medföra underströmmar – även om ytan ser lugn och fin ut. Respektera de marker du vandrar i och glöm aldrig att stänga grindar du öppnar och går igenom. Njut av naturen, lyft blicken och se de

//Åsa Thunholm Håkansson

 

Njut av dagarna på ön i havet!

 Till och från Gotland

Färja

Färja ingår i erat paket, önskar ni istället att flyga? Kontakta oss så hjälper vi er!

Flyg

Just nu flyger 3 olika bolag till och från Stockholm till Visby. Air Leap har även turer direkt från Göteborg vissa dagar i veckan.

SAS, sas.se
Air Gotland, airgotland.se 
Air Leap, airleap.se

Vill ni veta mer om resealternativen, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi er.

Kontakta oss för mer information om våra gruppresor till Gotland

E-POST

info@lifeoutdoor.se

TELEFON

+46 (0) 498 66 47 17